Baby's & Kinderen

Krijg je een borstkolf vergoeding van de zorgverzekering?

Als nieuwe moeder kan het aanschaffen van een borstkolf een belangrijke overweging zijn, maar de kosten kunnen een zorg zijn. Gelukkig bieden sommige verzekeringen vergoedingen voor deze essentiële hulpmiddelen. Lees hier welke stappen je kunt nemen om te achterhalen of jouw verzekering de kosten dekt.
borstkolf-vergoeding

Wat is een borstkolf?

Een borstkolf, ook wel bekend als een kolfapparaat, is een handig hulpmiddel voor moeders die borstvoeding geven. Met behulp van een borstkolf kun je moedermelk afkolven om later aan je baby te geven. Dit gebeurt doordat de kolf ritmisch aan je borst zuigt, vergelijkbaar met hoe je baby aan de borst zou drinken.

Wanneer je begint te kolven, bootst het kolfapparaat het zuigpatroon van je baby na. Dit stimuleert de afgifte van hormonen die de melkproductie bevorderen. Hierdoor begint je melk te stromen, waardoor je het kunt opvangen in een moedermelkbewaarzakje of een fles. Op deze manier kun je de afgekolfde melk bewaren voor later gebruik.

 

Welke regels heeft de verzekering voor het vergoeden van een borstkolf?

De voorwaarden voor het vergoeden van een borstkolf verschillen per verzekeraar. Over het algemeen kun je de volgende situaties tegenkomen:

  • Je mag zelf een borstkolf aanschaffen en de kosten hiervan declareren bij je verzekering, soms per bevalling of als een eenmalige aankoop.
  • Je krijgt alleen vergoeding als een erkende lactatiekundige een borstkolf voor jou voorschrijft.
  • Je hebt een doorverwijzing nodig van je huisarts, verloskundige of consultatiebureau-arts naar een erkende lactatiekundige. Pas nadat de lactatiekundige een voorschrift voor een borstkolf heeft gegeven, kom je in aanmerking voor vergoeding.

 

 

Wordt een borstkolf vergoed door de verzekering?

Een basisverzekering dekt normaal gesproken niet de kosten van een borstkolf. Sommige verzekeraars bieden echter wel gedeeltelijke vergoedingen voor de aanschaf of huur van een kolfapparaat, via een aanvullende verzekering. Meestal moet je de kolf aanschaffen of huren via een lactatiekundige, welke is aangesloten bij De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Lees altijd zorgvuldig de polisvoorwaarden voordat je hier gebruik van maakt.

 

Borstkolf kopen?

Wil je zelf een borstkolf aanschaffen? Ontdek de hoogwaardige borstkolven van Vulpes Goods en investeer in jouw comfort en gemak. Bekijk ons assortiment vandaag nog en maak jouw keuze voor een kolf die bij jou past!

Aanbevolen producten