Baby's & Kinderen

Borstvoeding en Kolven op het Werk: Tips voor Werkende Ouders

Als je weer aan het werk gaat en toch dat prachtige avontuur van borstvoeding wilt voortzetten, wachten er een paar uitdagingen op je. Maar maak je geen zorgen, wij zijn hier met wat praktische tips om je te helpen! Lees verder om te ontdekken hoe je je kunt voorbereiden op kolven op werk.
borstkolf werken

Borstvoeding en werken.. Dit zijn onze borstvoeding tips op werk!

 

 

1. Je hebt rechten

Als werkende moeder heb je wettelijke rechten als het gaat om borstvoeding op het werk. In veel landen, waaronder Nederland, heb je het wettelijke recht om op het werk moedermelk voor je baby af te kolven. Je werkgever moet je daarbij de benodigde tijd geven. Bezoek de website van de Rijksoverheid in Nederland voor meer informatie over deze rechten. Ook via de FNV kun je aanvullende informatie vinden en advies inwinnen. 

 

2. Magie in Voorbereiding

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid om te kolven op werk. Dubbelcheck onze handige checklist en zorg ervoor dat je niets vergeet mee te nemen om rustig te kunnen kolven.
– Onmisbaar een dubbele elektrische borstkolf
– Flesjes of moedermelk bewaarzakjes
– Een koeltas om je melk veilig te vervoeren
– Reserve kleding voor het geval je melk lekt
– Kleding die het makkelijk maakt om bij je borsten te komen

 

3. Communiceer met je Collega’s

Open en eerlijk communiceren is de sleutel voor werkende moeders, je bent niet verplicht om het je collega’s te vertellen maar als je het deelt, snappen ze je waarschijnlijk beter. Uiteindelijk weten ze toch al dat je moeder bent geworden, dus kolven hoort er gewoon bij. Wees duidelijk over hoe vaak en hoelang je moet kolven.

 

4. Neem de Rust

Je werkgever is verplicht een privéruimte (geen toilet) beschikbaar stellen waar je kunt kolven. Dit kan bijvoorbeeld een vergaderruimte zijn, of elke andere plek waar je ongestoord op je gemak kunt kolven. Het is essentieel om je rust te nemen die je nodig hebt. Zoek een stille plek en neem de tijd die je verdient.

 

5. Hoe bewaar je de borstvoeding?

Op het werk kolven is één ding, maar wat doe je met die kostbare melk? Zorg ervoor dat je handigheid ontwikkelt in het bewaren van moedermelk. Investeer in goede moedermelk bewaarzakjes of flesjes en ontdek de juiste manier om ze te labelen en te bewaren. Zo ben je altijd voorbereid en verspil je geen druppel. De melk die je afkolft kan je de volgende dag aan je baby geven, bewaar de melk goed in de koelkast (en vervoer in een koeltas tussen werk en thuis) dan kan je baby de melk drie dagen lang veilig drinken.

 

6. Balans Tussen Werk en Privé

De combinatie van werk, de zorg voor je baby en borstvoeding kan soms vermoeiend zijn, vooral als je nog aan de nieuwe situatie moet wennen of als je baby ‘s nachts nog wakker wordt. In deze uitdagende tijden is het belangrijk om dag bij dag te leven, zorg goed voor jezelf en vind het juiste balans tussen je werk en privé leven.