Baby's & Kinderen

Borstvoeding of flesvoeding?

Twijfel je over de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding? Voor je kind wil je natuurlijk de beste keuzes maken. Er zijn verschillende voordelen die horen bij beide keuzes. Hieronder lees je daar meer over.
borstvoeding-of-flesvoeding

Medische aspecten

Het grootste verschil tussen moedermelk en flesvoeding zit in de unieke samenstelling van moedermelk. Het lichaam van de moeder past zich aan aan de behoeften van het kind, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode. Hierdoor past de samenstelling van de borstvoeding zich voortdurend aan aan de behoeften van het kind, zelfs bij te vroeg geboren baby’s. Elke borstvoeding is daarom uniek.

Borstvoeding heeft ook positieve effecten op zowel de gezondheid van de moeder als het kind. Het helpt de baarmoeder sneller terug te keren naar zijn oorspronkelijke grootte, beschermt de baby tegen verschillende infecties en bevordert een optimale hersenontwikkeling. Op de lange termijn biedt moedermelk bescherming tegen ziekten zoals multiple sclerose, allergieën (zoals eczeem en astma) en bepaalde vormen van jeugdkanker.

Flesvoeding is in onze samenleving een aanvaardbaar alternatief voor moedermelk. Het bevat alle benodigde voedingsstoffen voor een kind. In ons land zijn de risico’s van onzorgvuldig en onhygiënisch klaarmaken beperkt.

 

Praktische aspecten

Met moedermelk heb je altijd voldoende melk bij je, op de juiste temperatuur. Sommige vrouwen vinden het lastig om in het openbaar te voeden en voelen zich belemmerd om weg te gaan. Tijdelijke ongemakken, zoals stuwing en gevoelige tepels, verdwijnen meestal vanzelf. Stuwing is een natuurlijke aanpassing van de moeder om aan de veranderende behoeften van het kind te voldoen.

Als de moeder iets wil doen zonder de baby erbij, is borstvoeding niet altijd praktisch. Het afkolven van moedermelk kan dan een oplossing zijn. Het voordeel van flesvoeding is dat anderen ook kunnen voeden en de vader kan direct betrokken worden. Flesvoeding heeft echter ook nadelen, zoals: kosten, het meenemen van benodigdheden, het op temperatuur brengen en het letten op hygiëne.

 

borstvoeding flesvoeding

 

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor je baby?

  • Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig.
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten. Er zitten afweerstoffen en andere werkzame stoffen in. Vooral de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte aanmaakt (het colostrum), bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziekten. Daarna is de hoeveelheid aan deze stoffen lager, maar omdat kinderen meer drinken krijgen ze evenveel beschermende stoffen binnen als in het begin.
  • Baby’s ervaren minder pijn, bijvoorbeeld wanneer ze een hielprik krijgen, als ze direct daarna borstvoeding krijgen.
  • Borstvoeding beschermt je kind mogelijk tegen overgewicht op latere leeftijd.
  • Borstvoeding kost niets en je hebt het altijd bij je

 

Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor jou?

  • Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling.
  • Borstvoeding helpt je om weer op gewicht te komen.
  • Borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je kind. Huid-op-huidcontact bij borstvoeding zorgt voor de aanmaak van oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Jij en je baby worden daar rustiger en ontspannen van.
  • Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die lange tijd borstvoeding geven een lager risico hebben op bepaalde vormen van borstkanker.

 

Wat zijn de voordelen van flesvoeding?

  • Je kunt de hoeveelheid die je baby drinkt meten.
  • Niet alle voedingen hoeven door jouzelf gegeven te worden.
  • Het is makkelijk te combineren met werk.
  • Je hebt de vrijheid om zelf te eten en te drinken wat je wilt.
  • Je kunt alle medicijnen blijven innemen.
  • Het is mogelijk om een dieet te volgen.

 

borstkolf vergoeding

 

Emotionele aspecten

Veel vrouwen ervaren voldoening en zelfvertrouwen bij zelfvoeding. Het fysieke contact met het kind zorgt voor een speciale band. Voor vaders kan het soms moeilijk zijn dat ze het kind niet kunnen troosten, aangezien huilende en hongerige kinderen troost vinden bij de moeder aan de borst.

 

Flexibiliteit met een borstkolf

Een handige optie die ouders in overweging kunnen nemen, is het gebruik van een borstkolf. Met een borstkolf kun je moedermelk afkolven en bewaren voor later gebruik. Hierdoor ontstaat flexibiliteit en heb je altijd de mogelijkheid om borstvoeding te geven, zelfs wanneer je niet in staat bent om direct aan de borst te voeden. Dit biedt een oplossing voor situaties waarin je weg bent of wanneer andere willen helpen met het voeden van de baby.

Een borstkolf geeft ouders de mogelijkheid om zowel de voordelen van borstvoeding als het gemak van flesvoeding te ervaren. Mocht je interesse hebben deze oplossing, bekijk dan onze borstkolven. Heb je nog verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.