Melkproductie verhogen - Alles wat je moet weten

Het kan zijn dat je merkt dat je melkproductie lager is dan gewenst. Dit kan verschillende oorzaken hebben: je voedt bijvoorbeeld te weinig, er is onvoldoende huid-op-huidcontact met je baby, of er is een tekort aan het hormoon oxytocine in je lichaam. Door vaker te voeden, meer huid-op-huidcontact te hebben en het vrijkomen van oxytocine te stimuleren, kan je melkproductie toenemen. Werken deze tips nog niet voldoende? Lees dan deze hele blog voor aanvullende adviezen om je melkproductie te verhogen.
Voor Dunion (1000 x 560 px) (3)

De blog in het kort:

  • Melkproductie kan afnemen door bijvoorbeeld weinig voeden, stress of weinig huid-op-huidcontact
  • Je merkt een lage melkproductie vaak aan weinig natte luiers of trage groei van je baby
  • Vaker voeden, kolven, ontspannen en goed voor jezelf zorgen helpt om de productie op gang te brengen

Hoe werkt melkproductie bij borstvoeding?

Achter in je borst bevinden zich de melkklieren. Deze klieren maken moedermelk aan. Vanuit de melkklieren lopen kleine kanaaltjes naar de tepel. Wanneer je baby begint te zuigen, komen er twee belangrijke hormonen vrij: prolactine, dat zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk, en oxytocine, dat ervoor zorgt dat de melk gaat stromen.

Als er een tekort is aan deze hormonen, kan dat de melkproductie vertragen of verstoren. Melkproductie werkt via een vraag-aanbodprincipe: je baby vraagt om melk, en jouw lichaam past zich hierop aan.

verhogen melkproductie

Hoe weet ik of mijn baby genoeg binnenkrijgt?

Bij borstvoeding kun je niet exact meten hoeveel je baby binnenkrijgt, tenzij je afkolft. Er zijn echter signalen waarop je kunt letten: het aantal luiers dat je verschoont, de gewichtstoename van je baby en de algemene groei. Merk je dat je baby weinig groeit of je zelden een luier hoeft te verschonen? Dan is het mogelijk dat je baby onvoldoende melk binnenkrijgt.

Daarnaast is het belangrijk dat je baby ongeveer elke 2 tot 3 uur een voeding krijgt. Als je merkt dat hij niet slikt of drinkt binnen dit ritme, kan dit een teken zijn van een lage melkopname.

Waarom de melkproductie verhogen?

Wanneer je merkt dat je baby onvoldoende groeit of weinig natte luiers heeft, is het belangrijk om actie te ondernemen. Voldoende melkproductie draagt bij aan de gezondheid, groei en ontwikkeling van je baby.

Wat zijn de oorzaken van een verminderde melkproductie?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een verminderde melkproductie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de baby niet effectief zuigt, mogelijk door een kort tongriempje. Ook komt het voor dat je de baby niet vaak genoeg aanlegt of dat stress een rol speelt. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij, dat de melkproductie negatief kan beïnvloeden.

Hoe verhoog ik mijn melkproductie?

Merk je dat je baby niet voldoende drinkt? Dan kun je onderstaande tips proberen om de melkproductie te stimuleren. Het is namelijk belangrijk dat de baby genoeg binnenkrijgt en je borsten goed leeg om het lichaam signaal te geven om melk te produceren.

1. Ontspan

Zoek een rustige plek op waar jij en je baby ontspannen kunnen voeden. Minder stress zorgt voor minder cortisol, wat de melkproductie ten goede komt. Een comfortabele houding met behulp van een voedingskussen kan hierbij helpen.

2. Voed vaker

Hoe vaker je voedt, hoe sterker het signaal naar je lichaam om melk aan te maken. Probeer je baby te voeden wanneer hij erom vraagt, of begin je dag met kolven. Veel moeders hebben in de ochtend meer melk dan ’s avonds.

3. Laat de baby van beide borsten drinken

Door je baby van beide borsten te laten drinken, stimuleer je beide kanten om melk te blijven produceren. Noteer eventueel met welke borst je bent begonnen om af te wisselen.

4. Observeer het drinkgedrag

Zolang je baby actief slikt en drinkt, kun je hem rustig laten drinken. Merkt je dat hij slechts sabbelt of niet meer goed slikt, probeer dan de andere borst aan te bieden. Zo blijft hij voldoende binnenkrijgen.

5. Afkolven

Kolven kan helpen om de melkproductie te stimuleren. Je kunt dit doen na of tijdens het voeden. Door dubbel te kolven of het ritme van je kolfapparaat aan te passen, geef je je lichaam het signaal om meer melk aan te maken.

6. Borstmassage apparaat

Een borstmassageapparaat stimuleert de borstvoeding en ondersteunt het kolven. Deze apparaten, die warmte en vibratie geven, kunnen de melkproductie verhogen. Ze lijken op borstschelpen en zijn speciaal ontwikkeld om de melkstroom te bevorderen.

7. Vergeet je zelf niet!

Jouw welzijn heeft invloed op de melkproductie. Plan daarom regelmatig een rustmoment voor jezelf in. Als je ontspannen bent, verloopt de borstvoeding vaak soepeler.

Hoe melkproductie verhogen door kolven?

Je kunt de melkproductie stimuleren door na elke voeding te kolven. Dit geeft je lichaam het signaal dat er extra melk nodig is. Dubbel kolven kan helpen om een voorraad op te bouwen. Sommige kolven hebben een instelbaar ritme, wat extra ondersteuning kan bieden.

Kan je met andere voeding de melkproductie verhogen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat voeding of kruiden de melkproductie direct verhoogt. Wel wordt warme drank, zoals thee, vaak aangeraden vanwege het ontspannende effect. Deze ontspanning kan het toeschieten van melk bevorderen en zo indirect bijdragen aan een hogere melkproductie.

Lukt het geven van borstvoeding niet?

Heb je meerdere van deze tips geprobeerd, maar blijft de melkproductie laag? Neem dan contact op met je huisarts of een lactatiekundige. Als tijdelijke oplossing kun je overstappen op flesvoeding om te zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Melkproductie verhogen is dus zeker mogelijk

Borstvoeding geven is nieuw en kan best uitdagend zijn, vooral als je kampt met vermoeidheid of onzekerheid. Probeer bovenstaande tips toe te passen, en overweeg om ’s ochtends af te kolven voor een reservevoeding. Blijf goed naar jezelf luisteren en neem bij twijfel altijd contact op met een professional.

Bij Vulpes Goods hebben we speciale borstmassageapparaten, voedingskussens en borstkolven die kunnen bijdragen aan het stimuleren van de melkproductie. Heb je vragen over onze producten? Neem gerust contact met ons op — we helpen je graag met een passende keuze voor jou en je baby.

author profile picture

Geschreven door:

Nicky School - Opheij

Moeder & Ervaringsdeskundige

Moeder en ervaringsdeskundige in borstvoeding en kolven – ik weet hoe belangrijk gemak en vertrouwen zijn. Met mijn ervaring deel ik tips en inzichten in blogs voor Vulpes Goods. Kan ik je helpen?

Meer over Nicky School - Opheij
Sfeerfoto author