Hoe moet je een voorraad moedermelk opbouwen?

Een voorraad moedermelk opbouwen geeft rust. Of je nu weer aan het werk gaat of af en toe een momentje voor jezelf nodig hebt, met een voorraad moedermelk kun je altijd op een onverwacht moment voeden. Hoe bouw je een moedermelkvoorraad op en hoe sla je deze veilig op? Lees verder voor tips over het opbouwen van een voorraad, zodat jouw baby altijd genoeg drinkt en jij jezelf wat rust kunt gunnen.
voorraad moedermelk opbouwen

Waarom een voorraad moedermelk opbouwen?

Een moedermelkvoorraad biedt rust en flexibiliteit. Het brengt meerdere voordelen met zich mee. Als je onverwachts niet kunt voeden, heb je altijd een voorraad klaar om te gebruiken. Wanneer de moedermelk is opgeslagen, kun je deze eenvoudig meegeven aan de oppas of het kinderdagverblijf. Zo kun je zonder stress een avondje uit of weer aan het werk.

Wanneer begin je met een voorraad opbouwen?

Het beste moment om te beginnen met het opbouwen van een voorraad moedermelk is na 4 tot 6 weken, wanneer de borstvoeding goed op gang is. In de ochtend heb je meestal een hogere melkproductie, waardoor dit een goed moment is om te kolven. Dit komt doordat je ‘s nachts een melkproductie opbouwt. Oefen na de eerste ochtendvoeding met kolven.

Houd er rekening mee dat kolven niet altijd een grote opbrengst oplevert. Het is een leerproces waar je af en toe geduld voor moet hebben. Hoe je een voorraad op kunt bouwen en hoe je de melkproductie kunt stimuleren lees je hieronder.

moedermelk voorraad opbouwen

Tips voor het opbouwen van een voorraad moedermelk

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten om gemakkelijk een voorraad op te bouwen. Soms lukt het namelijk niet gelijk. Hieronder lees je de tips voor het opbouwen van een voorraad moedermelk.

  • Kolf regelmatig af
  • Kolf af na de eerste ochtendvoeding
  • Combineer met live voeden
  • Leg de baby aan de andere borst, zodat je de andere borst kan afkolven
  • Begin met kleine hoeveelheden
  • Gebruik de juiste kolf of kies voor handmatig kolven

Heb je te weinig melkproductie om een voorraad op te bouwen?

Het kan zijn dat er niet genoeg moedermelk wordt opgebouwd. Je kunt het maken van moedermelk in de borst stimuleren door de borst te masseren. Ook kun je borstcompressie toepassen. Hierdoor zal de borst meer moedermelk aanmaken.

Hoeveel voorraad moedermelk heb je nodig?

Als je een voorraad nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld aan het werk gaat ligt het aan een aantal factoren met hoeveel je ongeveer nodig hebt. Het ligt aan de lengte van jouw werkdag, maar ook aan hoeveel melk jouw baby drinkt. Als je bijvoorbeeld een werkdag van negen tot vijf hebt, heeft je baby twee à drie flesjes moedermelk nodig. Als je ook nog twee of drie reserveflesjes hebt liggen, heb je een voldoende voorraad voor jouw baby.

Het ligt er ook aan hoe oud je baby is en of je baby te maken hebt met regeldagen. Een baby heeft rond 10 dagen, 6 weken en 3 maanden vaak regeldagen, waardoor ze onrustig zijn en meer willen drinken.

Hoe bewaar je moedermelk veilig?

Hoelang je moedermelk kan bewaren, ligt aan de temperatuur van je koelkast. Als je de moedermelk in een normale koelkast bewaart, kun je de melk tot 3 dagen bewaren. Laat je de melk buiten de koelkast staan, dan blijft de melk maar tot 6 uur goed. Je kunt de melk ook invriezen, dan kan de melk tot wel 6 maanden meegaan.

moedermelk voorraad

Methode voor opslaan van moedermelk

Er zijn speciale bakjes en moedermelk bewaarzakjes waar je de moedermelk veilig in kunt bewaren. De zakjes zijn BPA- en BPS-vrij, dit zorgt ervoor dat de melk niet wordt aangetast door schadelijke stoffen.

Klaar om een voorraad moedermelk op te bouwen?

Een moedermelkvoorraad geeft je flexibiliteit en zekerheid. Begin op het juiste moment, bouw de voorraad rustig op en bewaar de moedermelk op de juiste temperatuur en manier. Onze borstkolven kunnen je helpen bij het afkolven en het opbouwen van een voorraad moedermelk.

Onthoud dat kolven een leerproces is; ontdek wat voor jou het beste werkt. Heb je twijfels over welke kolf het meest geschikt is? Onze klantenservice staat klaar om jouw vragen te beantwoorden. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste benodigdheden, zowel vóór als na de bevalling.

author profile picture

Geschreven door:

Nicky School - Opheij

Moeder & Ervaringsdeskundige

Moeder en ervaringsdeskundige in borstvoeding en kolven – ik weet hoe belangrijk gemak en vertrouwen zijn. Met mijn ervaring deel ik tips en inzichten in blogs voor Vulpes Goods. Kan ik je helpen?

Meer over Nicky School - Opheij
Sfeerfoto author